Apple Vision Pro

Apple Vision Pro

Apple‘ın WWDC 2023 etkinliğinde tanıtılan en dikkat çekici cihaz hiç şüphesiz karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro oldu.

Bir AR cihazı olarak konumlandırılan Vision ProvisionOS işetim sistemiyle çalışıyor. Cihaz, artırılmış ve tam sanal gerçeklik arasında geçiş yapabiliyor. Kumanda gerektirmeyen bir yapıya sahip cihaz ile uygulamaları açmak için onlara bakmak yeterli. Seçmek için dokunabilir, kaydırmak için hafifçe vurabilirsiniz. Ayrıca cihaza sesli komutlar da verilebiliyor.

Vision Pro‘nun tüm ön kısmı, hafif bir alüminyum çerçeveyle kaplanmış camdan yapılmış durumda. Cihazın iç kısmında 5 sensör, 12 kamera ve ekran bulunurken üst kısımda ise bir düğme ve Digital Crown yer alıyor. Modüler sisteme sahip Vision Pro‘nun yan taraflarında audiopodlar mevcut. Başlığın pili ayrı olarak manyetik bir bağlantıyla yan tarafa bağlanıyor.

iPhone ve iPad uygulamaları, cihazın piyasaya sürülmesinin ardından visionOS ile uyumlu bir şekilde çalışabilecek. Cihazın güvenlik tarafında ise Optic ID özelliği yer alıyor. Bu sayede cihaz takıldığında kullanıcısını iris tarama ile tanıyabilecek.

Vision Pro cihazında 23 milyon piksele sahip microOLED silikon arka panel bulunuyor. 4K videolar tam çözünürlükte işlenebiliyor. Vision Pro, ortam sesi sağlayan Spatial Audio özelliğiyle sesi ortamla eşleştirebiliyor.

Apple Vision Pro sayesinde özellikle üç boyutlu filmler daha etkileyici hale geliyor. Apple, bu karma gerçeklik gözlüğüyle bilim kurgu filmlerini gerçek dünyaya getirmeyi hedefliyor.

Apple, karma gerçeklik gözlüğünün Arcade kütüphanesinden yüzden fazla oyunu desteklediğini ve sistemin gerektiğinde bir Xbox ya da PS5 kumandasıyla eşleştirilebileceğini belirtiyor.

2024 yılı başlarından itibaren satışa sunulacak Apple Vision Pro‘nun fiyatı 3.499 dolar olarak açıklandı.

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek ister misiniz?